„To můžu přijít taky v riflích nepraných několik měsíců.“ Lidé se opět bouří proti burkinám v aquaparku

Aneta Černá

Prázdniny jsou teprve v polovině, a proto ani kauza burkin na českých koupalištích zatím nekončí. Nejnověji je pod palbou nespokojených zákazníků pražské Aquacentrum Šutka. Jeden z návštěvníků vyfotil u bazénu ženu v burkinách a na profilu aquacentra začaly záhy přibývat nenávistné komentáře. „To můžu přijít taky v riflích nepraných několik měsíců,“ zlobí se jeden z uživatelů na facebooku.

Uživatel Libor Sartus na profil aquacentra včera přidal fotografii ženy, která sedí na kraji bazénu a má na sobě burkini. „Právě jste přišli o zákazníky, dokud tam budete pouštět oblečený lidi, tak tam nepáchnu,“ připojil k fotografii. Pod obrázkem i na celém profilu se následně rozpoutala bouře reakcí nespokojených návštěvníků, kteří vyhrožují, že sem se už rozhodně koupat nepřijdou.

„Blbci, přijdete o dost zákazníků. Asi počítáte spíš s muslimy,“ napsal například Zbyněk Novák. Stránce také okamžitě pokleslo hodnocení kvůli cíleným negativním recenzím. Centrum se ale osočením brání. Pod již odstraněnou fotografií Libora Sartuse se objevilo oficiální vyjádření centra, že koupající žena neporušuje návštěvní řád, protože se koupe v burkinách, která jsou k plavání určené. Provozovatelé centra se naopak podivovali nad tím, že si někdo bez svolení fotí jiné návštěvníky a umisťuje je na sociální síť, což je nevhodné.

„V areálu Aquacentra Šutka je dle platného návštěvního řádu, který je neměnný již od otevření areálu roku 2012, možné se koupat ve všech typech plavek a plaveckých úborů, které jsou však výhradně k účelu plavání vyrobeny a zakoupeny. Do této skupiny plaveckých úborů zahrnujeme i pánské plavky typu šortky, nebo bermudy a stejně tak i burkini. Tento plavecký úbor, který je vyroben z materiálu vhodného ke koupání, neodporuje návštěvnímu řádu Aquacentra Šutka,“ vysvětluje pro INFO.CZ provozovatel aquaparku Jan Mareš.

Opět se objevují argumenty, že žena byla oblečená a tím pádem neměla u bazénu co dělat. Mnozí si také stěžují, že plavčíci nevpouští návštěvníky v šortkách, ale s burkinami, které zahalují víc, problém nemají. „Já si myslím, že plavecké šortky jsou z horšího materiálu než burkini a jsou pro nás upřímně i rizikovější, protože když to řeknu upřímně, když přijde dáma v burkinách, tak já vím, že je to plavecký oděv, který se používá k plavání. Pokud přijde muž v pánských kraťasech, tak já vůbec netuším, jestli si předtím nebyl zahrát beach volejbal. Osoby ve spodním prádle, legínách, šortkách, či jiném oděvu pro denní nošení, než jsou plavky, nemohou být proto do prostoru aquacentra vpuštěni,“ dodává Mareš.

Kauza burkin v aquaparcích poprvé rezonovala začátkem července, když jeden z návštěvníků Aquapalace Praha vyfotil v bazénu dvě ženy v burkinách. Fotka vyvolala velký poprask a vlnu rasistických komentářů včetně reportáže televize Prima, kterou bude projednávat kvůli nevyváženosti i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Oslovené muslimky ovšem potvrdily, že právě kvůli strachu z reakcí okolí většinou do veřejných bazénů nechodí, ale spíše si pronajímají vlastní.

sinfin.digital