Tři z pěti vašich sousedů nechtějí v Česku válečné uprchlíky. Průzkum ukázal, kdo by je tu naopak nechal

ČTK

lup

Tři pětiny Čechů a Češek míní, že by Česko nemělo přijímat uprchlíky ze zemí s válečným konfliktem. Podle třetiny lidí by je ČR měla vzít dočasně do doby, než by se mohli vrátit do vlasti. Tři procenta by souhlasila s tím, aby se váleční běženci v zemi usadili. Postoje se příliš nemění. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v první polovině dubna. Do šetření se zapojilo 1033 lidí starších 15 let.

Podle CVVM podíl Čechů, kteří by uprchlíky nepřijímali vůbec, od září 2015 postupně stoupal. Nejvyšší byl v lednu 2016, kdy tento názor mělo 65 procent dotázaných. Letos v dubnu jich bylo 60 procent.

Nejvíc byli Češi lidem z válečných oblastí nakloněni v září 2015. Tehdy by je přijalo 44 procent respondentů. Celkem dvě pětiny lidí si ale myslely, že by pomoc měla být jen dočasná. S usazením problém neměla čtyři procenta dotázaných. Nyní by přechodně pomoc poskytlo 33 procent oslovených, podle dalších tří procent by se mohli uprchlíci v Česku usadit.

„Postoj české veřejnosti k přijímání válečných uprchlíků je od konce roku 2015 velmi stabilní,“ uvedlo CVVM. Podpora pro dočasné přijímání se zvyšuje s vyšším vzděláním a s rostoucí životní úrovní. Vstřícnější jsou lidé s pravicovou politickou orientací. Výzkumy ukazují, že skoro dvě třetiny osob považují nově příchozí jiných národností za problém pro ČR. Když se ale pak hodnotí situace přímo v bydlišti, potíže vidí už jen čtvrtina lidí, podotkli autoři.

sinfin.digital