Tvrdší podmínky pro cizince narazily v senátu. Kontroverzní zákon se vrací k poslancům

Markéta Žižková

Kontroverzní novela cizineckého zákona dnes narazila v senátu. Senátoři normu zamítli a poslali zpět do sněmovny. Pro zamítnutí hlasovalo 42 ze 73 přítomných. Jak zpravodajský portál INFO.CZ detailně informoval, za problematické body byly považovány především pozměňovací zákony sociálnědemokratického poslance Václava Klučky, s nimiž přišel za pomoci ministerstva vnitra v druhém čtení ve sněmovně. Zpravodaj novely v senátu Václav Láska řekl již dříve v rozhovoru pro INFO.CZ, že norma je v mnoha ohledech problematická. „Vnímám ji jako velmi špatný zákon. A to už po legislativní stránce jeho tvorby, kdy ministerstvo vnitra obešlo standardní legislativní proces a svoji vládu komplexním pozměňovacím návrhem podaným panem poslancem Klučkou,“ uvedl.

Odkazoval tak k faktu, že výrazné zpřísnění vnesly do novely až Klučkovy pozměňovací návrhy. Ty poslanec připravoval podle svých slov ve spolupráci s ministerstvem vnitra. Zainteresované strany, které se na přípravě zákona podílely v meziresortním řízení připomínkami, se tak už nemohly vyjádřit.

I senátoři se dnes svým rozhodnutí postavili za argument, že novela by byla v rozporu s ústavou, právem EU a lidskoprávními závazky České republiky. „Plénum senátu akceptovalo návrhy obou výborů, které doporučily návrh zamítnout. Dle diskuze důvody pro takové rozhodnutí jsou porušení legislativního procesu a nesouhlas s řadou konkrétních ustanovení zákona,“ řekl pro INFO.CZ po hlasování Láska.

Největší změny za posledních 10 let. Novela o pobytu cizinců může radikálně ztížit život i Čechům

sinfin.digital