U Kvildy naměřili 27,9 stupně pod nulou. Podle předpovědi nás čeká mrazivý víkend

Info.cz

Česko dál zažívá období silných mrazů. Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku v noci na dnešek spadla teplota až na -27,9 stupně Celsia. Mrazivé počasí má podle předpovědi meteorologů vydržet i v dalších dnech.

Teploty hluboko pod -20 °C v noci nebyly jen na Šumavě. Zažili je třeba i obyvatelé Libereckého kraje. Například na Jizerce v Jizerských horách naměřili hodnoty pod -26 °C.

Počasí na mnoha místech komplikuje dopravu, silnice jsou namrzlé. Většina jihočeských vozovek je sjízdná jen se zvýšenou opatrností, na otevřených úsecích cest na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku by vítr zase mohl tvořit sněhové jazyky a návěje.

Silný mráz dělá potíže silničářům v Jablonci nad Nisou, kde od soboty napadlo téměř 60 centimetrů sněhu. Už čtvrtý den tam platí kalamitní stav. O jeho zrušení rozhodne krizový štáb v pátek ráno.

Mrazivé počasí má trvat i v následujících dnech. V noci na pátek klesnou nejnižší noční teploty na -9 až -14 °C, při zmenšené oblačnosti budou kolem -16 °C. Přes den by se měla maxima pohybovat na -6 až -2 °C.

sinfin.digital