U pražské záchranky zakotví čínští lékaři. Budou se dva roky cvičit, zaplatí to PPF

Info.cz

urm

Už v říjnu letošního roku do Prahy přiletí první tým budoucích leteckých záchranářů a lékařů z čínské Šanghaje. V české metropoli budou cvičit, aby v Šanghaji mohla během tří let vzniknout letecká výjezdová skupina v podobě, která funguje v Česku. První šestičlennou skupinu bude postupně následovat pět dalších skupin.

„Šanghaj si vybírala mezi zkušenostmi z Říma a Prahy, přičemž přednost dostala naše záchranná služba. Ta je nejen na špičkové odborné úrovni, ale je také jednou z nejdéle provozovaných na světě a Pražanům pomáhá již 160 let,“ uvedl pražský radní odpovědný za oblast zdravotnictví Radek Lacko.

Praha má nejdéle sloužící záchranku s nepřetržitou službou v Evropě. Číňané budou s místními záchranáři vyrážet i do terénu. „Výcvik se bude opírat především o praktickou výuku. Kolegům předáme zkušenosti nejen z práce na palubě vrtulníku, ale především know-how o efektivním nastavení spolupráce mezi dispečinkem a záchranáři během celé organizace zásahu, včetně komunikace s pozemním zdravotnickým týmem a předáním pacienta na urgentní příjem,“ říká ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch. Celý tréninkový program potrvá dva roky a bude se odehrávat nejen v Praze, ale i v Šanghaji.

sinfin.digital