Učitelku propustili neprávem. Prvňáčky na výletě nezneužívala

ČTK

abe

Olomoucký okresní soud dnes vyhověl žalobě učitelky Vandy Fabiánové. Její Základní škola v Tršicích na Olomoucku ji loni vyhodila po pobytu dětí na škole v přírodě. Důvodem výpovědi bylo mimo jiné to, že údajně zneužívala prvňáčky, když dohlížela na hygienu jejich intimních partií. Podle soudu se zneužívání neprokázalo a učitelka dohledem žádné předpisy neporušila.

Fabiánová jakékoliv pochybení po celou dobu popírala, u soudu se za ní postavili také rodiče samotných dětí. Kauza z loňského roku, která se táhne už několik měsíců, se podepisuje také na atmosféře ve škole i v samotné obci. Po výpovědi v Tršicích učitelka přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy.

Ředitel školy uvedl, že ho verdikt zklamal a že zváží případné odvolání. Fabiánová počítá s tím, že se na své místo vrátí.

Podle soudkyně Jaroslavy Jechové není žádným právním předpisem upraveno, jakým konkrétním způsobem má být kontrolována osobní hygiena dětí na škole v přírodě. Záleželo tak na samotné učitelce, jak se k tomu postaví. „Nebylo prokázáno, že by se její kontrola zaměřovala pouze na mytí genitálií a že by byli chlapci vystaveni jejímu nepatřičnému chování a zneužívání. Žalobkyně svým důsledným dohlížením na provádění osobní hygieny chlapců první třídy, kteří ji s ohledem na svůj věk nebyli schopni nebo ochotni provádět, neporušila žádné předpisy," uvedla soudkyně.

sinfin.digital