Úředníci kritizují Babišovy změny služebního zákona: hodnocení mohou zneužít na nepohodlné

Markéta Žižková

Návrhy na změny služebního zákona, s nimiž přišla vláda Andreje Babiše, sklízí další kritiku. Nervózní atmosféru vyvolávají mezi úředníky podle informací redakce INFO.CZ připravované úpravy služebního hodnocení. Výrazné připomínky se sešly hned z několika stran i v meziresortním řízení. Hodnocení by podle nich mohlo být dokonce zneužito k vypořádání se s nepohodlnými pracovníky. Ministerstvo vnitra, které návrh předložilo, tak přijde v nejbližší době s upravenou verzí zákona. Ne všechny úředníky ale tento slib uklidňuje. Změny se přitom dotknou všech státních zaměstnanců, tedy několika desítek tisíc lidí.

Právě na služební hodnocení je navázaná i změna osobního příplatku. V současnosti probíhá jednou ročně, podle novely by se tak ale mohlo dít až v tříletých intervalech, nebo naopak mnohem častěji. „Přijde mi, že tato změna hodnocení přinese do státní správy víc nejistoty a hlavně si to bude každé ministerstvo moct vykládat po svém. Teoreticky se může stát, že někomu budou zvedat nebo snižovat plat na základě toho hodnocení třikrát ročně a někomu jen jednou,“ popisuje pro INFO.CZ úředník z ministerstva, který chce zůstat v anonymitě.

Kritizovaná novela navrhuje, aby bylo možné provádět služební hodnocení „podle potřeby“. Důvodová zpráva uvádí, že by měl návrh „odstranit nedostatečnou flexibilitu tím, že umožní hodnotitelům pružně zohledňovat změny ve kvalitě výkonu služby hodnoceného státního zaměstnance“. Pokud k potřebě nedojde, hodnocení se mohou odehrávat až s tříletým odstupem. Dnes jde o roční interval.

„Superúředník“ Josef Postránecký změny brání. Do systému podle něj přinesou potřebnou flexibilitu. „Pokud by to chtěl vedoucí zaměstnanec zneužít, tak by se sám vystavoval postihu, že porušil služební zákon. Pokud kupříkladu bude chtít dát svému podřízenému horší hodnocení než to předchozí, tak musí umět prokázat, že ten člověk se opravdu zhoršil. Musí to mít objektivní základ,“ říká pro INFO.CZ Postránecký s tím, že zákon definuje i možnost obrany ze strany úředníka. Užitečnost změn zmiňoval "superúředník" v rozhovoru pro INFO.CZ už těsně po volbách.

sinfin.digital