V demisi, nebo ne, Babiš „maká“: Vyhazovy, bonusy pro Agrofert a bratření se s KSČM

Ondřej Neumann

Česko má vládu bez důvěry, v demisi, jednobarevnou, s podporou Hradu a ve sněmovně se opírající o komunisty a Okamurovce. Premiér v demisi Andrej Babiš a jeho ministři však rozhodně nesedí s rukama v klíně. Stihli už třeba provést kritizované čistky ve státní správě a státních podnicích. HlídacíPes.org sestavil přehled dosavadních počinů Babišova kabinetu.

Nejviditelnější jsou personální změny. Vláda začala zostra. Ještě loni před Vánocemi schválila zrušení celkem 23 služebních a 50 pracovních míst. Na ministerstvech a Úřadu vlády tak ubylo 14 sekcí.

Čistka skončila u soudu, kam se obrátil odvolaný náměstek na ministerstvu financí Ondřej Závodský. Stejný krok podnikl také bývalý náměstek na ministerstvu zemědělství Jiří Jirsa a náměstek na ministerstvu práce a sociálních věcí Petr Hejduk.

V únoru pak kabinet v demisi Andreje Babiše vypracoval návrh novely služebního zákona, kterým chce šéf hnutí ANO uvolnit pravidla pro přijímání a odvolávání náměstků ministrů, kteří nyní spadají pod státní službu.

Nechte Babiše vládnout, ať se ukáže. Demonstrace jsou pozdní pláč, říká investor Hlavenka

sinfin.digital