Velký bratr v kapse. Přečtěte si, co všechno na vás prozradí mobilní telefony

Markéta Žižková

Po jakých trasách metra se pohybuje nejvíce lidí? Odkud přicestovali návštěvníci festivalu nebo na kterém úseku silnice stojí auta v zácpě? Odpověď na všechny tři otázky umí dát „velká data“ operátorů. Nejrůznější instituce i soukromé firmy si na ně brousí zuby. Co všechno se dozví díky mobilním telefonům? A jak moc lidem vadí na sebe informace „prozradit“?

„Kolem nás se vyskytuje velké množství dat, které se snaží různé strany využívat,“ popisuje Petr Mazouch z katedry ekonomické statistiky Vysoké školy ekonomické. Data, která mají k dispozici mobilní operátoři, jsou přímo zlatým dolem: pro ně samotné i firmy a instituce, které je od nich odkoupí. Všechny strany se proto v poslední době snaží přijít na další způsoby, jak je využít. A učí se to i ty české.

Základní princip spočívá v tom, že operátor získává takzvaná signalizační data z mobilní sítě. Operátor zná polohu telefonního čísla v aktuálním čase, tedy to, kde se zrovna se svým mobilem v kapse nacházíte. „Jak se pohybujete, tak se přihlašujete na různé vysílače. Já z toho samozřejmě nezjistím, co děláte a s kým, ale vím, v jakém okamžiku jste na jaké stanici zalogovaní,“ vysvětluje Mazouch. Takových záznamů jsou v síti miliardy. „Když vezmete tyto údaje, tak dokážete mapovat pohyby obyvatelstva,“ popisuje. Vše je přísně anonymizováno, takže by se nikdo neměl dozvědět informace o jednotlivci. „Jinak ale míra detailu záleží na tom, kolik zaplatíte,“ říká Mazouch.

Napíchnuté mobily, hacknuté e-maily. Němci už téměř 20 let tajně sledují zahraniční novináře

sinfin.digital