Velký přehled: Na Česko udeřila sněhová kalamita. Podívejte se, kde vám hrozí nebezpečí

ČTK

adg

Česko čelí prvnímu letošnímu velkému sněhovému náporu. Během včerejšího odpoledne a v noci z úterý na středu doprava na několika dálnicích stála, kalamita má na svědomí také desítky nehod. Na jižní Moravě vyhlásili v dopravě kalamitní stav.

Po sněhových, smíšených a v Čechách i dešťových srážkách jsou silnice a chodníky mokré, do Česka zároveň od západu proudí chladný oceánský vzduch. "Při poklesu teplot vzduchu, zejména ve druhé polovině noci a ráno na nulu až minus čtyři stupně Celsia, se bude na neošetřených komunikacích a chodnících místy tvořit náledí nebo zmrazky," uvedli meteorologové.

Stojící dálnice a spousty nehod

Největší dopravní kolaps způsobilo počasí na dálnici D1. Na 99. kilometru u Větrného Jeníkova směrem na Prahu byl kolem 08:00 obnoven provoz jedním jízdním pruhem. Kvůli nehodám byla D1 v místě uzavřena v obou směrech v úterý kolem 12:30. Zraněno bylo deset lidí, převážně lehce. Na Brno, kde bylo havarovaných aut méně, se začalo opět omezeně jezdit za 2,5 hodiny. Vyprošťovací práce ve směru na Prahu zdržovalo nepříznivé počasí se sněžením.

Policie zprovoznila už všechny úseky dálnice D1 u Brna. Došlo k víc než stovce nehod

sinfin.digital