Vláda má nové ministry. Chvojku a Ludvíka jmenoval prezident

ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka a ministrem pro lidská práva Jana Chvojku (oba ČSSD). V čele resortů nahradili Svatopluka Němečka a Jiřího Dienstbiera. Premiér vládní nováčky uvedl do úřadu a nastínil jejich priority.


Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík chce řešit nedostatek sester v nemocnicích a snížit administrativní zátěž zdravotníků. Kromě prosazení návrhů zákonů, které připravil jeho předchůdce, řadí mezi své priority také zakotvení práv pacientů do legislativy. Při uvedení do úřadu řekl, že navrhne redukci počtu náměstků na ministerstvu. „Nastupuji do rozjetého vlaku. Jede určitým směrem, který chci ctít,“ řekl. Kvůli výkonu funkce rezignuje na své členství v zastupitelstvu hlavního města a Prahy 13.

Nový ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka by se měl do voleb zaměřit na situaci v takzvaných vyloučených lokalitách. Soustředit by se měl hlavně na zvýšení zaměstnanosti obyvatel ghett. Stihnout by měl také zákon o sociálním podnikání či dokončení výkupu vepřína v Letech. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka. Sám Chvojka se chce zaměřit na sociální bydlení nebo pravidla oddlužení. Chce navrhnout úpravu lobbingu a podávání ministerských pozměňovacích návrhů k vládní legislativě.

Obměna vlády hotova

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navrhl výměnu ve dvou resortech držených sociální demokracií v reakci na neúspěch strany v krajských a senátních volbách. Zeman ministry před týdnem k dnešnímu datu odvolal.

Sobotka změny v kabinetu odůvodnil tím, že by vláda měla být dynamičtější. Ministři byli podle něj unavení. Ke změnám vyzval premiér i koaliční partnery, předsedové ANO i KDU-ČSL ale střídání v čele svých resortů odmítli. Předseda vlády si poté začal zvát ministry jednotlivě do Strakovy akademie, kde s nimi bilancuje jejich dosavadní působení a plánuje úkoly do zbytku volebního období.

Přehled personálních změn ve vládě Bohuslava Sobotky

  • 3. října 2014 - V čele ministerstva pro místní rozvoj skončila Věra Jourová (ANO), která se stala evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví. Nástupkyní Jourové v čele ministerstva se 8. října stala Karla Šlechtová (za ANO), která do té doby vedla odbor evropských fondů na Úřadu vlády.
  • 12. listopadu 2014 - Demisi podal ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Byl kritizován opozicí i koaličními partnery mimo jiné za časté personální výměny v Ředitelství silnic a dálnic. Novým ministrem dopravy se 4. prosince stal Dan Ťok (za ANO), který předtím vedl stavební firmu Skanska.
  • 10. února 2015 - Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že ministryně spravedlnosti Helena Válková, navržená do vlády jeho hnutím, podala demisi k 1. březnu. Do čela resortu byl 12. března jmenován dosavadní náměstek ministerstva spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).
  • 17. června 2015 - Prezident Miloš Zeman jmenoval novou ministryní školství dosavadní náměstkyni ministra pro lidská práva, Kateřinu Valachovou (bezpartijní, za ČSSD). Nahradila Marcela Chládka (ČSSD), jehož premiér navrhl odvolat v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na jeho úřadu.
  • 30. listopadu 2016 - Prezident Zeman jmenoval nového ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a nového ministra pro lidská práva Jana Chvojku (oba ČSSD). Dosavadní ředitel motolské nemocnice Ludvík nahradil Svatopluka Němečka (ČSSD), poslanec Chvojka střídá Jiřího Dienstbiera (rovněž ČSSD).


sinfin.digital