Vojáci chtějí monitorovat internet. Obsah zpráv je prý nezajímá

ČTK

FCZ

V případě rozšíření pravomocí Vojenského zpravodajství (VZ) v kybernetické bezpečnosti, s kterým počítá vládní novela projednávaná ve sněmovně, by zpravodajci monitorovali provoz na webu, aby rozpoznali chystaný útok. Novinářům to dnes řekl šéf VZ Jan Beroun. Ke čtení obsahu zpráv by potřebovali povolení soudu, což platí i při současné úpravě, dodal. Předpis má VZ povolit umísťovat aktivní prostředky kybernetické obrany do internetových sítí. Někteří odborníci v něm spatřují riziko zásahů do soukromí či plošného sběru dat.

Novela by měla umožnit VZ umísťovat u internetových operátorů zařízení, která by monitorovala data. „To bude stoprocentně pasivní a stoprocentně otestováno operátorem," uvedl Beroun. Cílem zpravodajců by podle něj bylo sledovat provoz na webu a hledat možné signály, že se chystá či vede útok. „Vůbec nepůjdeme do obsahu zpráv, nemůžeme hledat nějaká klíčová slova," dodal.

Číst konkrétní zprávy by mohl Vojenskému zpravodajství umožnit jen soud, tak je tomu ale i dnes, řekl Beroun. Novela je podle něj jen logickým vyústěním snah kabinetu odstranit „velkou díru", která v české obraně proti kyberútokům byla. „Zákon jen naplňuje ambici vlády," uvedl. „Kyberútoků bude přibývat, situace je stále horší a horší," dodal.

Česku dochází léčebné konopí. Úřady jsou laxní

sinfin.digital