Vyhoštěn kvůli vraždě. Bývalý gruzínský vysoký úředník Nadiradze musí opustit Česko

ČTK

pjn

Česko vyhostí bývalého vysokého úředníka gruzínského ministerstva obrany Zuraba Nadiradzeho, který byl v Gruzii odsouzený za vraždu a v Česku žádal 21 let o azyl. O jeho extradici rozhodl podle serveru Aktuálně.cz ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) minulý týden. 

"Ministr spravedlnosti rozhodl 12. ledna o vyhoštění mého klienta," uvedl Nadiradzeho advokát Jan Schejbal, který nyní ve spolupráci s Organizací pro pomoc uprchlíkům připravuje stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten by ještě jako jediný mohl vyhoštění pozastavit, pokud by vydal rychle předběžné opatření.

Nadiradze dlouhodobě poukazuje na politické pozadí své kauzy a české soudy, včetně ústavního, se jej v minulosti opakovaně zastaly. Poslední ústavní stížnost označil ale soud loni v srpnu za neopodstatněnou, a to například s odkazem na demokratizaci poměrů v Gruzii a záruku obnovy trestního řízení. Pak už měl věc na stole ministr. Podle Aktuálně.cz Pelikán i jeho tiskové oddělení odmítli rozhodnutí jakkoli komentovat.

sinfin.digital