Vyhoštění ruských diplomatů? Doufám, že vláda tolerovaná KSČM to bez našeho souhlasů neudělá, řekl Filip

ČTK

raz

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) mluvil dnes s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem i o možném vyhoštění ruských diplomatů kvůli kauze použití nervové látky ve Velké Británii. Filip po schůzce na úřadu vlády novinářům řekl, že doufá, že příští vláda tolerovaná KSČM by taková rozhodnutí bez souhlasu komunistické strany nedělala.

Babiš, který před novináře nepředstoupil, bude jednat o případném vyhoštění ruských diplomatů v pondělí s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (ANO). „Výsledek je věcí vlády v demisi, nikoli vlády, kterou by KSČM podporovala,“ řekl Filip. Podotkl, že nechce dávat ultimáta. „Jestli tato vláda rozhodne jiným způsobem, tak doufáme, že příští vláda, kterou by tolerovala KSČM, by taková rozhodnutí bez souhlasu KSČM nedělala,“ dodal Filip.

Předseda KSČM míní, že do řádného vyšetření otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery by šlo o předčasný krok. Naopak předseda ČSSD Jan Hamáček soudí, že je třeba vyjádřit solidaritu Británii, která z útoku podezírá Rusko a již skupinu ruských diplomatů vyhostila.

sinfin.digital