Výměna manželek měla dohru na sociálce. Pořad rozpoutal diskusi o odebírání dětí

Info.cz

ziz

Jak se žije dětem v českých rodinách a kdy špatné podmínky dosáhnou takové míry, že je nutné ratolesti rodičům odebrat? Diskusi pravidelně oživuje i pořad Výměna manželek, který funguje jako sonda do tuzemských domácností. A v některých případech ne příliš spořádaných. Po odvysílání jednoho dílu dokonce zasahovali u rodiny pracovníci odboru ochrany práv dětí (OSPOD). Kdy odebrat děti rodičům? A jak vůbec funguje sociálně-právní ochrana dětí v Česku?

Televize Nova, která pořad vysílá, už dříve informovala, že se na ni obraceli znepokojení diváci. Vyděsil je hlavně případ rodiny, která žila v neutěšených podmínkách na jedné z ubytoven. Rodiče v malém bytě kouřili, děti neměly vybudované základní hygienické návyky. Po návštěvě „sociálky“ se rodina podle dřívějších zpráv médií přestěhovala do lepšího bytu v Kolíně. Jak se rodině dnes daří a zda je stále pod dohledem sociálních pracovníků, nechtějí zaměstnanci místního odboru sociálně-právní ochrany dětí komentovat.3265527:article:true:true:true

Vzruch ale vyvolávají i další případy, které televize odvysílala v minulých měsících. A otevírají diskusi, jak funguje sociálně-právní ochrana dětí v Česku. Podle odborníků se v posledních letech posunula výrazně dobrým směrem, některé nešvary ale přetrvávají. A vedou k tomu, že část případů není v čas podchycena. „V Česku nedošlo k tomu, že by se vedla odborná debata o tom, co je podstatou sítě orgánů sociálně-právní ochrany dětí. Je to ochrana, nebo dozor? A jak má být prakticky vykonávána? Z toho vyplývají různé problémy v praxi,“ říká pro INFO.CZ Ferdinand Raditsch, ředitel zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Květináč v Květné u Poličky.

Horáček pro INFO.CZ: Hapka by mě za prezidenta nechtěl

sinfin.digital