Vypovězení ruských diplomatů je reálné. Česko a další státy EU by to mohly udělat už v pondělí

ČTK

raz

Dvacítka členských států EU, včetně České republiky, by mohla v reakci na otravu bývalého agenta ruské vojenské rozvědky Sergeje Skripala vypovědět ruské diplomaty už v pondělí. S odkazem na nejmenovaný diplomatický zdroj o tom napsal zpravodajský web CNN. O pondělku jako o možném datu vyhoštění ruských diplomatů píše i britský list The Times. V pondělí má být k několika týdenním konzultacím odvolán velvyslanec EU v Rusku. Premiér Andrej Babiš dnes na dotaz ČTK, zda může informaci o pondělním termínu vypovězení ruských diplomatů z ČR potvrdit, pouze v sms zprávě odpověděl: "Jak jsem již oznámil, budu to řešit v pondělí s ministrem zahraničních věcí (Martinem Stropnickým) ."

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Otrava Skripala a jeho dcery se tento týden stala jedním z témat dvoudenního summitu EU. Představitelé členských zemí zdůrazňovali jednotu evropského postoje, vyjádřili Spojenému království solidaritu a použití nervové látky jako zbraně označili za nepřijatelné. Na summitu se v pátek rovněž rozhodlo, že unijní velvyslanec v Rusku Markus Ederer bude na čtyři týdny povolán do Bruselu ke konzultacím s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou.

Zamlžené vidění, pak tma, zvracení, křeče a smrt. Ruští vědci popisují účinky novičoku

sinfin.digital