Vysokorychlostní internet pro všechny? Možná prázdné sliby. Projekt ministerstva průmyslu má další problémy

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Cíl projektu je jednoduchý: vysokorychlostní internet by se měl dostat k lidem i do míst, kam by podle prosté tržní logiky nikdo neinvestoval. Jenže od začátku pro ministerstvo průmyslu a obchodu představoval spíš problémy. Teď se blíží první výzvy, do kterých se mají operátoři zapojit. Hrozí ale, že k části lidí se internet stejně nedostane. Místa, která operátoři naslibovali pokrýt, se totiž sítě vůbec nemusí dočkat. A resort na to může reagovat pozdě. Celkově se přitom v projektu hraje o 14 miliard korun.

Hlavní roli v něm má mapa, kterou vypracoval resort a jež ukazuje bílá a černá místa. Ta bílá se mají dočkat dotací. V těch černých domácnosti mají nebo v nejbližších letech budou mít vysokorychlostní internet. Konkrétně to znamená, že nejpozději v horizontu tří let bude více než polovina adresních míst pokryta více než dvěma operátory.

Nespočet černých míst ale může skončit pokrytých jen na papíře. A lidé se internetu vůbec nemusí dočkat. Vše se totiž zakládá jen na slibu operátora. „Těch slibů je tolik, že by soukromý sektor musel do infrastruktury investovat přibližně 50 miliard korun v příštích třech letech. A to je nereálné,“ říká Petr Mazouch z Vysoké školy ekonomické. Operátoři přitom můžou slibovat už kvůli tomu, aby jim do místa nevlezla konkurence.

Stop online hazardu v Česku? Zdaleka ne. Firmy pokračují bez licencí

sinfin.digital