Vyšší důchody a pomoc zaměstnancům. Jak se Sobotka stáčí k „radikálně levicovým tématům“

Markéta Žižková

Schůzka se zástupci řetězce Ahold, plánované setkání kvůli platům s vedením Českém pošty nebo třeba návrh na progresivní zdanění. Premiér Bohuslav Sobotka v posledních dnech jasně ukazuje, co znamená návrat k důrazu na „radikálně levicové témata“. A po dnešní bilanční schůzce s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou přišel další trumf – rychlejší tempo růstu důchodů. Prosadit ho chce ještě v současné koaliční vládě. Jako dávno zapomenuté se zdá Sobotkovo volání po cílení na mladé, liberální městské voliče.

Třeba otázku nízkých mezd v supermarketech řešil Sobotka i s odbory. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula se ho přitom zastává, že nejde o nějakou otočku posledních týdnů. „Současný kabinet Bohuslava Sobotky se o problematiku mezd a platů zajímá od počátku svého vládnutí. Důkazem je závazek už v samotném programovém prohlášení, aby výše minimální mzdy tvořila 40 procent průměrné mzdy,“ řekl Středula pro INFO.CZ.

Konec schůzek se členy vlády. Sobotka jednal i s Babišem

Premiér se dnes sešel na bilanční schůzce i s ministrem financí Andrejem Babišem. Po resortu chce, aby do konce volebního období připravil a prosadil novelu zákona o rozpočtových pravidlech a zákon o řízení a kontrole veřejných financí. Babiš si stěžoval na zdlouhavost legislativního procesu. Ministerstvo financí pak Sobotka pochválil například za prosazení nového loterijního zákona. Neshody ale vyvolal Dan Ťok (ANO) v čele ministerstva dopravy. Sobotka je k němu kritický. Babiš ho ale vyměnit nechce a brání se, že ANO převzalo úřad ve špatném stavu. Sobotka tak dnes ministra financí vyzval, aby osobně dohlédl na to, že priority resortu budou realizovány včas.

O Středulovi se přitom hovořilo jako o možném novém člověku v čele ČSSD v období, kdy Sobotka vyměňoval „unavené“ ministry. I po výměně jeho samotného ale volaly některé hlasy zevnitř strany. „ČMKOS nikdy v minulosti neradila ČSSD, kdo má být ve vedení této strany a ani já tak nemíním činit. Nejsem členem ČSSD a nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany,“ oponuje ale Středula. „Pokud by mě někdo navrhoval do funkcí, o kterých nyní novináři spekulují, jistě je to třeba brát jako ocenění práce odborů, ale nic více v tom není třeba hledat,“ vyvrací odborář spekulace.

sinfin.digital