Z Mali se vrátili čeští vojáci, kteří se střetli s teroristy. Krev tuhla v žilách, říkají

ČTK

luš

Adrenalin, napětí, strach, ale i hrdost na odvedenou práci zažili čeští vojáci, kteří v červnu v Mali osvobozovali hotelový komplex napadený teroristy. Při akci, během níž se dostali do ostré palby, zachránili několik hostů hotelu. Novinářům to po pátečním návratu z mise řekli účastníci bojů. Útok ozbrojenců si vyžádal podle dřívějších informací pět obětí, zemřeli také čtyři teroristé. Českým vojákům poděkoval za jejich přístup i belgický brigádní generál Peter Devogelaere, který velel misi Evropské unie v Mali.

Útok na hotelový komplex asi 30 kilometrů od hlavního města Bamako se stal v polovině června. K útoku se přihlásili džihádisté s vazbami na Al-Káidu.

Mezi prvními pohotovostními jednotkami byli na místo vysláni čeští vojáci, kteří mají na starosti ostrahu velitelství mise v Bamaku. „Situaci zvládli absolutně perfektně a i díky rychlé reakci, rychlému zásahu, nedošlo k dalším ztrátám na životě,“ řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Jména 18 českých vojáků, kteří se na akci ve dvou jednotkách podíleli, nechce armáda z bezpečnostních důvodů zveřejňovat.

České jednotky dostaly nejprve informaci, že byli napadeni příslušníci mise, kteří měli právě volno. Za úkol dostali vyzvednout je a přivézt zpět. Na místě zjistili, že šlo o cílený úkol na hotel a ozbrojenci jsou stále v areálu.

sinfin.digital