Z obávané bývalé šéfky ERÚ Vitáskové je ochránkyně lidských práv. Založila si neziskovku

ČTK

lup

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková založila institut, který se má zabývat ochranou a podporou lidských práv a svobod. Předsedkyní ERÚ byla Vitásková do konce letošního července, kdy ji vypršelo funkční období. Vznik institutu podle ní není v rozporu se zákonným požadavkem, podle kterého nesmí rok od skončení na úřadu působit v energetice.

„Jde o neziskovou organizaci, zapsaný spolek, a vyloženě se zabývám ochranou potřebných lidí,“ řekla ČTK Vitásková. Institut, který nese její jméno, bude podle ní mít dvě sekce. Jedna se bude zabývat lidskými právy v Česku, druhá bude působit s přesahem do zahraničí.

Loni v únoru poslal Krajský soud v Brně Vitáskovou na 8,5 roku do vězení s ostrahou za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku získaly v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz. Vitásková, která ERÚ šéfovala od srpna 2011, vinu popírá a kauzu považuje za vykonstruovanou. Rozsudek není pravomocný.

Vedení ERÚ převzala od začátku srpna nová pětičlenná rada v čele s předsedou Vladimírem Outratou. Většina analytiků a odborníků oslovených ČTK již dříve uvedla, že bývalá předsedkyně vedla úřad aktivisticky a vyhroceně. S novou radou se podle nich situace zklidní.

sinfin.digital