Za Evropu suverénních národů. „Musíme zabránit masové migraci, třeba i zdí,“ řekl Wilders v Praze

ČTK, luš

V Praze se dnes konala konference evropských protiimigračních stran z frakce Evropa národů a svobody (ENF). Vystoupili na ní přední evropští odpůrci migrace Marine Le Penová a Geert Wilders spolu s šéfem hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamurou. Na následné konferenci chtějí politici zveřejnit vize ohledně spolupráce zemí v Evropě jako spolupráci suverénních národů.

Nizozemský politik Geert Wilders na dnešním setkání krajně pravicových politiků v Praze uvedl, že doufá, že Česko bude nadále zavírat dveře masové migraci. „Je jí třeba zabránit, i kdybychom měli vybudovat nějakou zeď,“ řekl novinářům. 

Předseda nizozemské Strany pro svobodu také s odkazem na blíže nespecifikovanou „vědeckou studii“ varoval před tím, že přísun migrantů zvýší podíl muslimského obyvatelstva v některých evropských státech až na 20 či 30 procent. „Za 30 či 50 let bude Česká republika na severu a na jihu obklopena zeměmi, kde bude 20 procent obyvatel vyznávat muslimskou víru. To je, jako by se ČR stala pásmem Gazy,“ řekl Wilders. Podle něj je třeba uzavřít hranice, aby do Evropy nemohl vstupovat kdokoli.

„Musíme mít dostatečnou kuráž, abychom nelegální imigranty poslali domů,“ uvedl. Ti muslimové, kteří již v Evropě jsou, se podle něj musí deislamizovat. Naše tradice stojí za to, abychom za ně bojovali, jako to dělá SPD, řekl.

Vedle ostrého odmítání přijímání migrantů se Wildersovým projevem prolínala i kritika Evropské unie. Ta se podle něj stává superstátem. Nizozemský politik kritizoval i nedávnou ideu (bývalého předsedy Evropského parlamentu) Martina Schulze o případném budoucím vzniku spojených států evropských. „Ozvalo se plno hlasů proti tomu, ale je hrozné, že vedení EU chce více státnosti a méně svrchovanosti,“ myslí si Wilders.

sinfin.digital