Začal sněm ANO: Babiš se vymezil proti všem. „Zajímají je jen prachy a moc,“ tvrdí

V sobotu ráno byl za zvuků české státní hymny zahájen dvoudenní, celkově čtvrtý, celostátní sněm hnutí ANO. Do sídla Centra pohybové medicíny, které sídlí hned vedle Agrofertu, zatím dorazilo něco přes 200 delegátů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úvodní zdravici zkritizoval tradiční politické strany, pochválil se za výběr daní, postěžoval si na své koaliční partnery a řekl, že bude v podzimních sněmovních volbách kandidovat ve Středočeském kraji z posledního místa.

Tradiční formace podle něj své spory pouze předstírají. „Hrají si na levici a pravici, ale historicky mají stejný program - prachy a moc,“ vysvětlil s tím, že je spojuje boj proti hnutí ANO. Neobvyklý manévr s kandidaturou z posledního místa pak odůvodnil tím, že chce od voličů silný mandát. „Pokud mám uspět, musím získat dostatečný počet preferenčních hlasů.“

ANO podle něj potřebuje věrohodné lídry a kvalitní kandidáty do sněmovny. Právě volby budou zjevně jedním z klíčových témat celého víkendu. Těžištěm prvního dne ale bude volba předsedy. Andrej Babiš nemá – stejně jako před dvěma roky – protikandidáta. Otázkou tak pouze je, zda opět obdrží sto procent hlasů. Pozornost nebude poutat ani tak samotná volba, jako jeho kandidátský projev.

Daně podle Babiše: Do 113 tisíc měsíčně je chce snižovat. Uvažuje také o nižším sociálním pojištění

sinfin.digital