Žáček pro INFO.CZ: Babiš se snaží o rychlé odstranění Murína. Únik do médií nás měl ovlivnit

Markéta Žižková

Sněmovní Výbor pro bezpečnost bude ve čtvrtek pokračovat v projednávání sporu mezi premiérem v demisi Andrejem Babišem a ředitelem GIBS Michalem Murínem. Podle místopředsedy výboru Pavla Žáčka (ODS) přetrvává pocit, že Babiš v jeho odvolání podezřele příliš tlačí na pilu. A přispívají k tomu i informace, které unikly do médií. „Někdo způsobil únik materiálů. Já jsem přesvědčen, že to nebyl nikdo z Výboru pro bezpečnost. Podle mého názoru to mělo za cíl ovlivnit jak veřejnost, tak nás,“ popisuje Žáček v rozhovoru pro INFO.CZ. Na čtvrteční jednání jsou pozváni tři nejvyšší státní zástupci v zemi. „To jsou lidé, kteří jsou účastníky určitého souboje, který se týká dění v policii a činnosti státních zastupitelství. Tak to cítím nejen já,“ míní poslanec.

Případ ředitele GIBS Michala Murína jste probírali minulý čtvrtek na sněmovním Výboru pro bezpečnost. Jaký jste měl z jednání pocit?

Neměl jsem pocit, že by to bylo jinak, než jak řekl pan Murín poprvé (Murín tvrdí, že na něj premiér Andrej Babiš vyvíjel tlak, aby odešel z pozice v čele GIBS. Babiš uvádí, že má pochybnosti o jeho morální a profesionální integritě – pozn.red.). Byť jsme s kolegy na výboru diskusi neukončili a každý si mohl materiály, které nám poslali z vlády, interpretovat různě, tak za sebe můžu potvrdit, že platí, co jsem tvrdil už před výborem. Neměl jsem pocit, že by kritika, které se snesla na premiéra, nebyla oprávněná.

Šéf GIBS před poslanci dvě hodiny mluvil o nátlaku od Babiše. Co zaznělo, nikdo nechce říct

sinfin.digital