Zádrhel při jednání o vládě. Dnešní schůzka Babiše s Hamáčkem se odkládá

ČTK

lup

Jednání o programových neshodách posunuli lídři hnutí ANO premiér v demisi Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček z dnešního večera na úterý. Po příletu Babiše z evropského summitu v Bruselu se s ním dnes odpoledne naopak sejde předseda komunistů Vojtěch Filip. ČTK řekl, že chce s šéfem ANO před plánovanými schůzkami ve třech probrat inventuru dosavadních jednání. Komunisty v sobotu také čeká zasedání širšího vedení, které bude diskutovat o toleranci vznikající vlády.

Sociální demokraté začali programové průniky s hnutím ANO probírat později než komunisté. Dnes odpoledne se sešli v Lidovém domě, aby definovali, které z priorit budou muset domlouvat na nejvyšší úrovni. Za největší neshody zatím označují daňové a finanční kapitoly.

Babiš v Bruselu novinářům řekl, že Hamáček požádal o odklad jednání na úterý. "Nicméně dneska budeme na úřadě vlády bilancovat stav vyjednávání. Je to samozřejmě trochu komplikace, čtyři dny, jestli dobře počítám. Nicméně nemůžeme nic jiného dělat, on si vyžádal delší čas," konstatoval Babiš. Podle kuloárních informací chtějí sociální demokraté důkladněji probrat všechny rozpory.

Do Prahy míří nejvýše postavený Američan od návštěvy Obamy. Ryan promluví s Babišem, o Zemana nemá zájem

sinfin.digital