Zákon o sociálním bydlení: Pomoc lidem v nouzi, nebo bič pro obce?

Eliška Kubátová

Plánovaný zákon o sociálním bydlení, který by měla vláda projednat do konce měsíce, v posledních týdnech vyvolává velké pozdvižení. Norma má podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) zajistit střechu nad hlavou lidem, kteří nedosáhnou na běžný tržní nájem a končí v ubytovnách nebo na ulici. Rezort Michaely Marksové ale před Vánoci přišel s novým konceptem zákona, který je ale pro některé odborníky nebo obce nepřijatelný. Nevládní organizace zase volají po tom, aby byl odklepnutý co nejdřív.

Zákon o sociálním bydlení měl původně platit od letošního ledna. Mezi politiky však ohledně podoby zákona panují silné rozpory. Proti nové koncepci zákona, kterou vytvořilo ministerstvo práce a sociálních věcí před Vánoci, se naposledy postavila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Podle jejích slov vrací nejnovější verze návrhu Česko zpět „do podmínek reálného socialismu“.

Podle původního návrhu měly sociální byty zajišťovat za finanční podpory státu obce. Poté, co se k zákonu sešlo několik tisíc připomínek, vydal rezort Michaely Marxové před Vánoci jeho další verzi. Obce by se podle ní měly nového systému účastnit pouze dobrovolně, a pokud by zajišťování sociálních bytů odmítly, ke slovu by se dostal státní úřad, který kvůli tomu hodlá MPSV založit. To se ale kritikům nového návrhu nelíbí.

Vyšší důchody a pomoc zaměstnancům. Jak se Sobotka stáčí k „radikálně levicovým tématům“

sinfin.digital