Zaměstnance, firmy i českou ekonomiku. Ty všechny můžou Sobotkovy daně poškodit, tvrdí analytici

Eliška Kubátová

ČSSD premiéra Bohuslava Sobotky představila návrh daňové revoluce, se kterým chce nalákat voliče před podzimními volbami. Lidem s příjmy do 49 000 korun měsíčně daňová kalkulačka sociálních demokratů slibuje, že si polepší. Klíčovou myšlenkou má být, že bohatší zaplatí víc. Návrh okamžitě spustil lavinu bouřlivých diskusí na sociálních sítích a staví se proti němu i řada ekonomů. Už dnes totiž Česko patří mezi země s nejvyšším zdaněním práce a nejen, že progresivní zdanění tuzemsko podle ekonomů nepotřebuje, mohlo by navíc přinést další problémy. Zaměstnancům, firmám i české ekonomice jako celku.

„Zdanění práce v České republice je relativně vysoké ve srovnání s ostatními zeměmi a pro Česko je to konkurenční nevýhoda,“ řekl pro INFO.CZ hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek, podle kterého je důležité srovnání se zeměmi, které jsou pro Česko přímými konkurenty. „Těmi jsou ostatní středoevropské země a ve srovnání s nimi bohužel nevycházíme se zdaněním práce příliš dobře. Máme vyšší zdanění práce než Polsko, Maďarsko i Slovensko,“ dodává Marek.

Návrh ČSSD počítá se zavedením čtyř daňových sazeb pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by tak rostla s výší výdělku. Do hrubého měsíčního příjmu 30 tisíc korun by daň měla činit 12 procent, do 40 tisíc 15 procent, do 50 tisíc 25 procent a u lidí s vyšší mzdou 32 procent. Takové zdanění by však podle ekonomů bylo ve srovnání se Západem ojedinělé.  

Podivná daňová reforma sociálních demokratů. Bohatým bere, chudým (ne)dává. Podívejte se, co by přinesla

sinfin.digital