Zaorálek pro INFO.CZ: Další obětí hackerů může být EET

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Strategická ministerstva by měla začít urychleně pracovat na centralizované ochraně před hackerskými útoky. V rozhovoru pro INFO.CZ to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), jehož úřad podobnému útoku nedávno čelil. Příště by totiž podle něj „mohla být napadena elektronická evidence tržeb (EET). Prosadit nápad u koaličních partnerů ale nebude lehké, protože ministr Babiš Zaorálkovi odpověděl, že jeho úřad „dělá ochranu dobře a s útoky si poradí“.

Ochranu před hackery by podle Zaorálka měla mít na starosti jedna instituce, která by k tomu měla dostatek personálu, prostředků a vybavení. Včera proto přesvědčoval partnery ve vládě, aby o něčem takovém začali vážně uvažovat. „Netroufnu si odhadnout, zda se to dá zvládnout ještě před volbami. Ministru financí (Andreji Babišovi) jsem říkal, že příště může být napadené EET,“ řekl redakci.

Nápad s centralizací ochrany před kyberútoky ale může podle Zaorálka ve vládě narazit. Ministr financí Babiš je podle něj přesvědčen, že „jeho úřad dělá ochranu dobře a s útoky si poradí“. „(Ministr Babiš) řekl, že nevidí důvod proč to centralizovat. Neměl jsem z toho dojem, že se nějak rychle dohodneme. Spíš jsem měl z debaty pocit, že si tohle chce každý dělat sám,“ dodal Zaorálek.

Dalo se krádeži dat na ministerstvu zahraničí zabránit? I Google má lepší zabezpečení emailu

sinfin.digital