Zaorálek se nechce smířit s osvobozením vraha Čecha v Británii. Případ chce přezkoumat

ČTK

luš

RR

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyzval britskou prokuraturu, aby využila všechny opravné prostředky k přezkoumání osvobozujícího rozsudku nad Britem, který loni zabil českého občana. Novinářům řekl, že o záležitosti dnes mluvil s britskou velvyslankyní v Česku Jan Thompsonovou a bude o ní jednat i s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem ve středu v Bruselu. S rozsudkem se Zaorálek těžko smiřuje.

Osvobozující verdikt nad mužem obviněným z vraždy soud vynesl v pondělí v Londýně. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil, že jednal v sebeobraně. Zaorálek to dnes označil za nezvyklé vzhledem k okolnostem případu, když při potyčce byli na místě tři Britové a jeden Čech.

Kvůli usmrcení Čecha telefonoval koncem loňského září český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britské premiérce Therese Mayové. Žádal ji o zásah proti nenávistným útokům v Británii proti lidem z dalších zemí Evropské unie. O politicky motivovaných útocích namířených proti přistěhovalcům tehdy v Británii hovořila média i diplomaté v souvislosti se změnou atmosféry v zemi po referendu o vystoupení Británie z EU.

Podle vyšetřovatelů se jednatřicetiletý Čech Zdeněk M. nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

sinfin.digital