Zaspí, nebo nezaspí? O silnice v některých krajích se o letošní zimě budou starat soukromé firmy

ČTK

raz

Silničáři v Česku jsou na příchod zimy připraveni. Ve skladech mají desetitisíce tun posypových materiálů a leckde čeká na svůj první výjezd i nová nebo vylepšená technika. Zjistili to zpravodajové ČTK. V některých krajích budou letos zimní údržbu hlavních tahů provádět soukromé firmy, nikoliv krajští silničáři.

Sjízdnost silnic první třídy v Olomouckém kraji budou mít letos poprvé na starosti soukromníci. Konsorcium tří firem vyhrálo v tendru Ředitelství silnic a dálnic ČR. Krajští silničáři se díky tomu budou moci více soustředit na méně frekventované komunikace. "Vzhledem k neúspěchu v tendru na údržbu silnic první třídy bude na 160 kilometrech silnic druhé a třetí třídy změněna technologie údržby z inertního na chemický posyp, takže se zlepší sjízdnost těchto komunikací," řekl ČTK vedoucí oddělení silničního hospodářství krajského úřadu František Pěruška.

Sypače soukromých firem budou letos v zimě potkávat také řidiči ve Zlínském a Karlovarském kraji. Na zasněžených cestách kvůli tomu mohou být k vidění auta se zvednutou radlicí. Bude to například tehdy, když krajští silničáři pojedou po státní silnici, kterou nemají na starosti.

Na pomoc firem sází i Moravskoslezský kraj, kde bude údržbu rychlostních komunikací a silnic prvních tříd provádět sdružení firem, které vybralo ministerstvo dopravy. Na rozmary počasí se ale na severu Moravy připravují i krajští silničáři. "Sklady posypových materiálů jsou naplněny na plné kapacity. Rozmísťují se na vytipované úseky zásněžky a sněhové tyče," řekl ČTK náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

Proměnou leckde prošel vozový park silničářů. Například Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje letos pořídila tucet nových sypačů, vybavených čidlem schopným měřit teplotu vzduchu i vozovky a data průběžně posílat na dispečink. Řidič sypače bude díky tomu vědět, co může od vozovky očekávat, a dispečerům pomůžou data s plánováním údržby.

On-line sběr informací si vyzkouší také silničáři na jihu Čech. Ti mají mají na zimu připraveno přes 34.000 tun soli a 55.576 tun inertního posypu, jako je drcené kamenivo a písek. První sypač v Jihočeském kraji už v letošní sezoně na silnice vyrazil, a to 30. října na Šumavu.

sinfin.digital