Ze spolupráce s komunisty a SPD nadšený nejsem, Ondráčka jsem nevolil, říká ministr zdravotnictví Vojtěch

Jana Bendová

Reflex.cz

Už dávno není pohlednou tváří ze soutěže Česko hledá Superstar. Adam Vojtěch (31) je nejmladším členem Babišovy vlády, ministrem superobtížného resortu zdravotnictví. Považuje se za idealistu, ze spolupráce s komunisty a okamurovci nadšený není. Setkali jsme se v týdnu občanských a studentských protestů. Co jim jako nedávný student říká?

Mluvíme spolu ve chvíli, kdy se v ulicích protestuje, studenti vyšli před školy. Nesouhlasí s tím, jak nejvyšší ústavní činitelé přistupují „kreativně“ k ústavě, s tím, že prezident jmenoval premiérem trestně stíhaného člověka, který už týdny vládne bez důvěry. I vy jste členem jeho vlády. Jaký z toho máte pocit? Ještě před pěti lety jste i vy byl studentem.

Otázkou je, zda jdou opravdu i proti mně. Jestli jsou protesty namířeny vůči konkrétním osobám nebo jestli to berou tak, že celá vláda to dělá špatně.

Ono jde spíš o celkovou situaci. Studenti mimo jiné žádali, a nejen oni, aby vláda v demisi nedělala zásadní a personální kroky, nevytvářela nové ústavní pořádky…

Jistě. Ale například moji bývalí kolegové z právnické fakulty, když už zmiňujete moje studentské časy, mi vyjadřují podporu, věří mi, i když nepodporují ANO. Protesty si neberu osobně, byť mě nijak netěší. Na druhou stranu, pokud se řeší, že není jmenována vláda s důvěrou, pak takové případy jsme tady v minulosti už měli. Byla tu vláda Topolánkova, která vládla čtyři měsíce bez důvěry a fungovala.

Babišova záložní většina a nesesaditelná vláda: ČSSD hraje truchlivou roli. Komentář V. Dostála

sinfin.digital