Zeman lichotí Číňanům. Hedvábnou stezku označil za „nejvíce fascinující projekt v novodobých dějinách“

ČTK

luš

Český prezident Miloš Zeman v Číně označil novou Hedvábnou stezku za nejvíce fascinující projekt v novodobých dějinách. Ambiciózní plán by měl zlepšit dopravní propojení mezi Asií, Evropou i Afrikou a pomoci vzájemnému obchodu. V projevu na summitu v Pekingu Zeman projekt přirovnal k Marshallovu plánu pomoci poválečné Evropě. Očekávané náklady však podle něj budou dvanáctkrát větší.

Pokud má být tento projekt úspěšný, je podle Zemana nezbytné vyhodnotit možná rizika a nespoléhat se jen na optimistické analýzy. „Musíme dělat vše pro to, abychom se vyhnuli katastrofě, protože jak víte, katastrofy jsou v historii lidstva častým jevem,“ uvedl Zeman v angličtině.

Na novou Hedvábnou stezku se podle něj nelze dívat jen z technického hlediska, ale také jako na možné opravdové přátelství dvou starých civilizací.

Česká republika podle Zemana na summitu schválila 22 „poměrně malých“ projektů týkajících se nové Hedvábné stezky a dalších 16 se chystá pro česko-čínské investiční fórum v červenci.

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes při zahájení summitu uvedl, že Peking na projekt vynaloží 124 miliard dolarů (asi tři biliony korun). Vyzval k opuštění starých modelů založených na rivalitě a diplomatických mocenských hrách.

sinfin.digital