Zemřel oceňovaný básník a textař Pavel Šrut, bylo mu 78 let

ČTK

lup

V pátek večer zemřel básník, autor knížek pro děti, textař a překladatel Pavel Šrut, bylo mu 78 let. ČTK to jménem rodiny řekl publicista Jaroslav Veis. Šrut byl nositelem prestižní Ceny Jaroslava Seiferta, Ceny Karla Čapka udělované českým PEN klubem, Státní ceny za literaturu a překlad a ceny Magnesia litera za první díl populární knížky pro děti Lichožrouti.

Pro díla Pavla Šruta je typická hravost, lehkost, humor a jazyková vynalézavost. Proslul zejména jako básník a autor knížek pro děti, psal ale i fejetony a povídky, překládal z angličtiny a španělštiny. Širokou popularitu mu vynesly jeho písňové texty, jež se staly hity repertoáru například Petra Skoumala, Luboše Pospíšila, Michala Prokopa či Vladimíra Mišíka. Šrut je podepsán například pod legendární písní Kolej Yesterday, která vznikla z jeho spolupráce s Michalem Prokopem a kapelou Framus 5.

Rodák z Prahy Šrut po maturitě absolvoval kurz na Hospodářské škole pro zahraniční obchod. Pak pracoval v podniku zahraničního obchodu Ferromet a poté jako rekvizitář Filmových studií Barrandov. V první polovině 60. let studoval anglistiku a hispanistiku na FF UK, pak byl několik let redaktorem v nakladatelství Naše vojsko a od roku 1971 působil na volné noze. Od roku 1997 pracoval v rozhlasové stanici Vltava.

sinfin.digital