Žena porodila doma, dítě dala do igelitky a pohodila. Tělíčko našel po měsíci traktorista na poli

ČTK

lup

Za vraždu novorozence si jeho matka ze Štětí na Litoměřicku odpyká 15 let vězení. Trest jí potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze, jehož rozsudek je pravomocný. Matka dvou dětí porodila životaschopného chlapce doma, uložila ho do igelitové tašky a odnesla ven, kde ho pohodila.

Žena podle verdiktu porodila dítě loni v březnu. Nechodila na lékařské prohlídky a na těhotenství se nijak nepřipravovala. Obžalovaná sama u ústeckého krajského soudu uvedla, že těhotenství neřešila kvůli krizi ve vztahu a plánovala, že dítě uloží do babyboxu.

Po porodu matka chlapečka neošetřila ani neomyla. Zabalila ho do ručníku a igelitové tašky, kterou zavázala. „Věděla, že se dítě v tašce brzy udusí,“ uvedl soud. Chlapec zemřel zřejmě po několika minutách. Jeho tělo našel o měsíc později na poli traktorista.

Obžaloba navíc tvrdila, že žena dítěti ublížila, podle soudu se to ale prokázat nepodařilo. Podle obžaloby novorozenec zemřel na otok mozku způsobený násilím, kvůli pokročilým posmrtným změnám se však znalcům nepodařilo zjistit, jak bylo zranění způsobeno.

Státní zástupkyně v odvolání požadovala pro matku vyšší trest, nejméně 17 let, nebo vrácení ke krajskému soudu. „Jednala proti bezbrannému, právě narozenému dítěti,“ připomněla žalobkyně.

sinfin.digital