Žijí v Praze ještě vůbec nějací Pražáci? Překvapivá statistika

Markéta Žižková

Z hovorů během obědových pauz to může vypadat, že jsou rodilí Pražané ohroženým druhem. Při pohledu na statistiky se ale začne objevovat úplně jiný obrázek. V Praze najdete mnohem více rodáků než v jiných českých městech. Diametrálně rozdílná situace ale panuje v obcích kolem metropole.

Podle posledního sčítání lidu tvoří rodáci téměř polovinu obyvatel Česka. A najít se dají hlavně ve velkých městech. Tam totiž i po přestěhování do celkem vzdálených lokalit místní zůstávají stále v rámci jedné obce. „Díky tomu mají Praha, Plzeň a Brno značně vyšší podíl rodáků než většina okolního území,“ zní vysvětlení Českého statistického úřadu. V hlavním městě Česka tak tvoří rodáci víc než polovinu z celkem 1,3 milionu obyvatel. Odkud nejčastěji pochází lidé, kteří se do Prahy přece jen přistěhovali? Podle statistiků jde o Středočeský (27 procent), Ústecký (9 %) a Jihočeský kraj (9 %).

V různých pražských čtvrtí přitom najdete rodilé Pražany rozdílně zastoupené. Nejvíce jich žije ve vilových čtvrtích jako Spořilov a Ořechovka, ale také na sídlišti Solidarita. A pak také ve vesnicích jako Holyně, Lochkov, Dolní Počernice nebo Dubeč, které zatím neprošly výraznou výstavbou, ukázala loňská výstava Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Praha má lepší pověst než New York. V žebříčku si ale od loňska pohoršila

sinfin.digital