Zpoplatnění plastových tašek a otcovská dovolená. Jaké další zákony dnes podepsal prezident Zeman?

ČTK

ekb

Prezident Miloš Zeman měl dnes napilno. Svým podpisem stvrdil celkem čtyři zákony, které v příštích měsících ovlivní životy mnoha Čechů. Novopečení otcové například získají nárok na týdenní placenou, od příštího roku si lidé budou muset v obchodech zaplatit za igelitové tašky a jeho podpis pod zákonem o vědě a výzkumu umožní poskytnout dotace na provoz výzkumných institucí. Na co se musí Češi připravit?

Otcové získají nárok na volno po narození dítěte

Muži budou moci podle novely o nemocenském pojištění nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici. Pokud odváděli nemocenské pojištění, budou z něj dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Otcovská podle vlády posílí vztah mezi rodiči a potomkem a motivuje muže, aby se do péče víc zapojili. Nárok na otcovskou budou mít podle předlohy muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. V takovém případě by mohli na tuto dovolenou nastoupit do sedmi let věku dítěte.

Novela, která vejde v platnost zřejmě v únoru příštího roku, předpokládá i výplatu stoprocentní nemocenské pro dobrovolné hasiče a další dobrovolné záchranáře, pokud onemocní kvůli nasazení. Dostávali by tak při nemoci nebo úrazu při zásahu a také v karanténě z nemocenské celý svůj vyměřovací základ, tedy jako profesionální hasiči.

Zeman bude zase velký hráč, premiérem nemusí být Sobotka ani Babiš, říká komentátor Pečinka

sinfin.digital