17 hodin a kousek. Z Austrálie odstartoval první přímý pravidelný let do Británie

ČTK

bau

Australským aerolinkám Qantas Airways se podle analytiků podařilo překonat další milník v leteckém odvětví, když dnes zahájily první a jediný přímý pravidelný komerční let mezi Austrálií a Británii. Let mezi australským Perthem a Londýnem na trase dlouhé 14.498 kilometrů trvá více než 17 hodin.

Pro Qantas bude spojení mezi Perthem a Londýnem zkouškou plánovaného zavedení sítě letů na mimořádně dlouhé vzdálenosti, kterou by chtěla společnost rozvinout do roku 2022. Australský Perth patří mezi nejvíce izolovaná města na světě a je považováno za hlavní město nerostného bohatství Austrálie. Těží zde firmy BHP Billiton a Rio Tinto, s jejichž akciemi se obchoduje v Austrálii i v Británii. Aby trasa uspěla, musí se jí podařit odolat pravidelnému cyklu rozkvětu a propadu těžby komodit, protože Qantas potřebuje hlavně obchodní cestující, kteří budou ochotni dát přednost kratší cestě, než letu s mezipřistáním v Asii nebo na Blízkém východě.

„Máte sektor nerostných zdrojů na obou stranách, máte banky, máte právníky, kteří všichni chtějí létat rychle a spolehlivě a pohodlně,“ řekl agentuře Bloomberg profesor z univerzity v Sydney Rico Merkert. „Myslím si, že jsou připraveni platit přirážku.“

Zádrhel při jednání o vládě. Dnešní schůzka Babiše s Hamáčkem se odkládá

sinfin.digital