Francouzská Polynésie schválila výstavbu plovoucích měst. V budoucnu mohou zachránit lidstvo

Info.cz

Vendula Pláničková

Americká společnost The Seasteading Institute přišla s revoluční zprávou. Už příští rok chce začít se stavbou moderních měst, plujících po mořské hladině. V okolí Francouzské Polynésie by tak vznikly nové komunity až pro 300 lidí. Plán, kterému dosud nikdo nevěnoval velkou pozornost, se tak pomalu, ale jistě stává skutečností.

Zásadním krokem k realizaci plujících komplexů ztvárňuje podepsané memorandum mezi společností The Seasteading Institute a vládou Francouzské Polynésie. Výkonný ředitel společnosti Randolph Hencken potvrdil, že pokud nenastanou vážné komplikace, výstavba v Oceánii započne rokem 2019.

Odborníci během posledních pěti let analyzovali data týkající se efektivity a funkčnosti budoucích měst. Rádi by představili inovace v oblastech akvakultury nebo solární a větrné energie založené na oceánském podnebí. Projekt zároveň ukazuje, jak globální problémy nutí pokrokové instituce k navrhování inovativních řešení. „Naše vize je vytvořit místo k uchýlení se pro ty, jež jsou ohroženi zaplavením svých zemí v důsledku zvyšování hladin oceánů a moří,“ oznámil ředitel Hencken.

sinfin.digital