INFO.CZ jede kolem světa. Máme 100.000 korun a čeká nás 65.000 kilometrů během 120 dní. Čtěte 1. část deníku

Miroslav Lébl

INFO.CZ vám bude v následujících týdnech přinášet deník z cesty kolem světa, kterou se náš spolupracovník a cestovatel Miroslav Lébl (provozuje web miras.cz) rozhodl absolvovat během 120 dní. Čekalo ho celkem 65.000 kilometrů, čtyři kontinenty a návštěva 13 států. Ukáže vám, zda se pravděpodobně největší cestovatelské dobrodružství života dá pořídit za méně než 100.000 korun. A dobrodružství to bylo pořádné. Hovorovou češtinu jsme v deníku nechali, pro větší autentičnost. 

Cesta kolem světa... klasika nejklasičtější, která by se jednou za život měla zkusit. I u mě byla zaseta už z dob první verneovky zaseta kdesi v hloubi, i když ne příliš pravděpodobných, cestovních plánů.  

Normálně by se cesta kolem světa asi měla plánovat víc. Rozhoupat se k tomu dva měsíce před odjezdem není úplně ideální, ale v zásadě to bylo jedno. Trasu jsem měl kdysi dávno přibližně sesmolenou, i když trochu zvláštní. Normální člověk by do tohoto zařadil ty největší pecky. Ty mám buď za sebou, nebo šetřené na samostatné velké cesty, takže se složila z končin sice hodně dobrých, ale zároveň pro mě trochu druholigových, kam bych se kvůli těm "lepším" ještě pár let nedostal (sorry prázdná Austrálie a přeplněná Indie) nebo které prostě počkají a budou stejné i za 10 let (USA, Island). A to se ještě vyplní nějakými zastávkami podle letenek.

Základním stavebním kamenem jsou samozřejmě letenky. Existují klasické letenky kolem světa od jednotlivých aliancí, a i když se dají najít levné a zajímavé varianty, na můj itinerář nepasovaly (a když se začala alespoň blížit, už okusovala 80tisícovou hranici). Stejně je to zábavnější a sesmolit cestu z jednosměrných letenek, většinou, lowcostových aerolinek (které umožňují kupovat jednosměrky bez přirážek). S těmi se pak dá zeměkoule přes Austrálii obkroužit běžně kolem 30 tisíc.

Nakonec to dopadlo trochu jinak (a lépe), a vypadlo z toho na 120 dní (nebo 121, či 119?) cestovního deníku, 4 kontinenty, 13 států, 12 letů na 37000 kilometrů, 4 roadtripy na 22000 kilometrů a celkem přes 65 tisíc kilometrů s náklady pod 140 tisíc. To je samozřejmě dost, ale tři čtvrtiny této cesty bylo vlastně po nejdražších zemích světa. Moje spolucestující Zuzana kvůli práci vydržela nakonec jen první třetinu, další šestinu narychlo obsadila Dana a půlku jsem musel dojet sám, což peněženku a mysl zprvu nepotěšilo, ale o to intenzivnější užití to bylo.

Úvodní přípravy

Úplně první plán narýsovaný před lety byl ČR - Egypt - Izrael - Jordánsko - Indie – Srí Lanka - Malajsie - Indonésie - Východní Timor - Austrálie - roadtrip přes USA – přes Irsko dom. Byl to takový nápad při zlámané noze, ale rovnou i s objednanou (naštěstí zpáteční) letenkou na první štaci do Egypta. Včas jsem se tehdy uklidnil, užil si třítýdenní okruh Egyptem a plán uložil na pár let k ledu.

sinfin.digital