Severní Korea natruc postavila luxusní lyžařské středisko. Svahy zejí prázdnotou

ČTK

abe

Zasněžené svahy lyžařského střediska Masikrjong, které je v Severní Koreji jediné svého druhu, jsou neposkvrněné a téměř na nich není vidět lyžaře. Výstavba tohoto komplexu začala z osobní iniciativy severokorejského vůdce Kim Čong-una poté, co byla sousední Jižní Korea vybrána jako dějiště zimních olympijských her v roce 2018, píše agentura AFP.

Podle Globálního indexu hladu trpí na 40 procent Severokorejců podvýživou. A infrastruktura v této chudé zemi, která však má jadernou zbraň, je v žalostném stavu.

Ovšem hotel v zimním středisku je luxusní. Na kamenné desce se oznamuje, že jde o "grandiózní národní projekt". „Dílo drahého vůdce Kim Čong-una, který zasvětil svou tvrdou práci, srdce a duši tomu, aby náš lid byl šťastnější a civilizovanější, bude oslovovat příští generace,“ uvádí se tam.

Ve středisku vyhrazeném návštěvníkům jsou všude rozmístěny Kim Čong-unovy fotografie. Průvodci vysvětlují, že severokorejský vůdce navštívil stavbu 144krát, aby udělil své rady.

Středisko leží asi tři hodiny jízdy od Pchjongjangu. Jede se sem silnicí obklopenou kurníky, která vede neosvětlenými tunely. Pokud ji zasype sníh, odklízí se ručně. Rolníci tahají po zamrzlých jezerech saně naložené dřívím k topení a voli slouží jako dopravní prostředek.

sinfin.digital