Vánoce na sněhu? Stále více Čechů chce trávit svátky v teple, nejžádanější je letos Egypt

ČTK

luš

Cestovní kanceláře navýšily na závěr letošního roku ubytovací kapacity v exotických destinacích. Nejpopulárnější je letos Egypt. Ceny dovolených se meziročně nezměnily. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka Čechů, kteří chtějí strávit závěr roku v teple, přibývá. „Oproti loňsku jsme na období svátků do nabídky nově zařadili hotely na Srí Lance nebo v Thajsku. Celkově je na závěr roku největší zájem o Spojené arabské emiráty a Omán. Některé termíny už jsou v těchto destinacích vyprodané,“ uvedl Bezděk.

Nejpopulárnější exotickou destinací, kam Češi jezdí trávit konec roku, je Egypt, zejména díky ceně zájezdů. Podle statistik portálu Invia.cz ho letos preferuje 18 procent klientů. Na Kapverdy míří 11 procent turistů a desetina do Spojených arabských emirátů.

Poptávka po exotice je letos podle cestovní kanceláře Exim tours meziročně vyšší o pětinu. Zatímco loni byly více poptávané termíny Vánoc, letos je větší zájem o exotiku na Silvestra. „Oblíbený je Karibik - Kuba, Panama, Dominikánská republika, z novinek Kolumbie. Velmi dobře se letos prodává Zanzibar a Keňa, kde velkou roli hraje i to, že tam máme přímé letecké spojení,“ uvedl marketingový ředitel Stanislav Zíma.

Z Prahy od letošního roku létají do Dauhá Qatar Airways, které řada CK využívá pro spojení do oblasti Perského zálivu i vzdálenějších destinací. „Přesto je většina letenek na pravidelných linkách (v závěru roku) vyprodaná,“ uvedl Michal Tůma z cestovní agentury Invia. Cena těchto zájezdů u cestovních kanceláří už pouze poroste, dodal.

sinfin.digital