6 věcí, které byste měli vědět o italských volbách

Lucie Bednárová

V neděli brzy ráno se otevřou volební místnosti po celé Itálii a Italové v nich rozhodnou, kdo jejich zemi povede v dalších letech. Výsledky voleb bude s napětím očekávat i celý kontinent. Itálie představuje třetí největší evropskou ekonomiku a je to země, která stála u zrodu evropské integrace. Jaké strany se ucházejí o přízeň voličů? Jaké jsou jejich preference? Jaký povolební scénář by byl nejlepší z pohledu evropských partnerů a tím pádem i Česka? Čtěte přehled, který připravila redakce INFO.CZ.

1. Proč se volby konají nyní?

V prosinci 2016 rezignoval premiér Matteo Renzi, který svůj politický osud spoji s výsledky referenda o ústavních změnách. Italové je v hlasování odmítli a italský prezident Sergio Mattarella poté pověřil Paola Gentiloniho, který v letech 2014-2016 zastával v Renziho vládě úřad ministra zahraničí, sestavením přechodné vlády. Předčasné volby byly vypsány na neděli 4. března 2018. 

2. Jak bude volební neděle vypadat v praxi?

Volby v Itálii se budou konat podle nového volebního systému, který kombinuje prvky poměrného a většinového hlasování. Volební místnosti budou otevřeny od 07:00 do 23:00. Oficiální výsledky by měly být zveřejněny v pondělí nejdříve ve 14:00. 

Voliči v Itálii hýbe migrace. Země ji ale potřebuje, říká pro INFO.CZ velvyslanec v ČR

sinfin.digital