Bod pro Mayovou a čekání na Trumpa: To nejdůležitější z prvního dne summitu EU v Bruselu

Lucie Bednárová

V Bruselu v pozdních hodinách skončilo vrcholné setkání unijních prezidentů a premiérů, kterého se za Česko účastnil premiér v demisi Andrej Babiš. Co se probíralo a k čemu evropští lídři dospěli? Připravili jsme pro vás přehled toho nejvýznamnějšího.

Útok v Salisbury a vyhoštění ruských diplomatů

Česko se pravděpodobně přidá k zemím EU, které po útoku nervovou látku v jihoanglickém Salisbury vyhostí několik ruských diplomatů. Novinářům to po skončení večerního jednání řekl premiér Andrej Babiš. „Debata byla dlouhá a byly tu různé názory. Jejím cílem bylo najít společný postup, ale to se úplně nepodařilo,“ řekl a dodal, že musí ještě krok projednat s ministrem zahraničních věcí Martinem Stropnickým a dalšími členy vlády. Babiš upřesnil, že se bude jednat spíše o jednotlivce než o desítky vyhoštěných diplomatů.

Důležité také jé, že lídři EU na večeři podpořili názor britské vlády, že za útok nervovou látkou na někdejšího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru s největší pravděpodobností stojí Moskva. „Jiné věrohodné vysvětlení není,“ tweetoval přímo z jednacího sálu šéf evropských summitů Donald Tusk. Londýn v minulých dnech vyhostil již 23 ruských diplomatů a proslýchá se, že o podobném postupu uvažuji i další země EU. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o pobaltských státech.

Návrat staronové kancléřky. Bez Merkelové to v Evropě nepůjde. Glosa Lucie Bednárové

sinfin.digital