Macron jako šance Evropy pro odvrácení obchodní války s USA. Má větší naději než Merkelová?

ekb

Po čtvrtečním setkání s Angelou Merkelovou v Berlíně čeká francouzského prezidenta Emmanuela Macrona další důležitá státní návštěva, tentokrát ve Washingtonu. S americkým prezidentem se setkává v bouřlivé době, kdy se hraje o klíčové otázky, jako je možná obchodní válka mezi Evropskou unií a USA nebo íránská jaderná dohoda, jejíž osud visí kvůli postoji Donalda Trumpa na vlásku. Macrona tak v noci z pondělí na úterý ve Spojených státech čeká důležitá mise – otupit Trumpovu politiku, v rámci které má být „Amerika na prvním místě“. Oproti německé kancléřce, která má návštěvu USA naplánovanou na pátek, má větší šance něčeho dosáhnout. O souvislostech píše server Bloomberg.

V Mount Vernonu – historické rezidenci George Washingtona – bude v pondělí večer našeho času rušno. Francouzský prezident Emmanuel Macron s partnerkou Brigitte tu ke slavnostní tabuli usednou společně s americkým prezidentským párem.

K první státní návštěvě Macrona ve Washingtonu se upínají velká očekávání, právě šéf Elysejského paláce totiž může mít na další rozhodování nevypočitatelného amerického prezidenta značný vliv.

Macron s Merkelovou reformují EU: Tragédie, nebo příležitost pro východní Evropu?

sinfin.digital