Merkelová razantně obmění ministry za CDU. Z minulé vlády zůstane jen šéfka obrany

ČTK, raz

Německá kancléřka Angela Merkelová v nové vládě výrazně pozmění složení ministrů za svou Křesťanskodemokratickou unii (CDU). Vyplývá to z vyjádření šéfky německé vlády na dnešní tiskové konferenci v Berlíně. Na svém postu zůstane jen dosavadní ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Tým Merkelové, v němž budou tři ženy, výrazně omladí.

V příštím kabinetu velké koalice CDU/CSU a SPD budou chybět přinejmenším dvě výrazné tváře křesťanských demokratů - Wolfgang Schäuble a Thomas de Maiziére, kteří vedli ministerstvo financí a ministerstvo vnitra. Schäuble po loňských volbách stanul v čele Spolkového sněmu a de Maiziére z vysoké politiky odchází, protože CDU v nové vládě ministerstvo vnitra neobsadí.

Merkelová dnes uvedla, že některá personální rozhodnutí pro ni osobně byla bolestivá a smutná, zároveň ale podotkla, že má zodpovědnost dívat se i do budoucnosti. Místo dlouholetých ministrů se tak v nové vládě, pokud ji schválí pondělní sjezd CDU a také vnitrostranické referendum sociálních demokratů, objeví několik nováčků.

Státy, kde mají hodně uprchlíků, by mohly od EU dostat více peněz, řekla po summitu EU Merkelová

sinfin.digital