Otrava Skripala: Unijní summit ukázal na Rusko. Jiné věrohodné vysvětlení není, píše Tusk

lup

Lídři osmadvacítky unijních států se večer v Bruselu ztotožnili s názorem Velké Británie a označili Rusko za pravděpodobného viníka otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Na twitteru o tom informoval šéf unijních summitů Donald Tusk. Jiné věrohodné vysvětlení se podle něj nenabízí. Rusko vinu v kauze odmítá.

Britská premiérka o okolnostech útoku a zjištěních Britů informovala lídry osmadvacítky na společné večeři. Kauza, která nanovo vyhrotila vztahy západu s Moskvou byla nejsledovanějším bodem dnešního programu summitu.

Tusk na twitteru uvedl, že unijní summit souhlasí se závěry britské vlády, že je „velmi pravděpodobné, že za útokem stojí Rusko.“ Jiné věrohodné vysvětlení se podle něj nenabízí. Zásadnější kroky, než prohlášení solidarity s Londýnem, se od vrcholové unijní schůzky nečekaly.

Není ovšem vyloučené, že EU v budoucnu sáhne k ostřejším krokům a začne ve větším počtu vypovídat ruské diplomaty, jako to v reakci na kauzu udělala Británie. Údajně to zvažují pobaltské státy, několik dalších včetně Česka o to Britové žádají. 

Evropští lídři mají na talíři kauzu Skripal. U večeře v Bruselu vymýšlejí trest pro Rusko

sinfin.digital