S dotacemi se na Slovensku skutečně podvádělo, tuší OLAF. Začal to oficiálně vyšetřovat

lup

Evropský úřad pro boj proti podvodům známý pod zkratkou OLAF začal oficiálně vyšetřovat nakládání s unijními dotacemi na Slovensku. O jejich zneužívání se začalo mluvit v souvislosti s vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka, který se pracovně věnoval mimo jiné aktivitám italské mafie na Slovensku a jejím vazbám na vrcholné politiky a okolí expremiéra Roberta Fica. Mluvčí OLAF potvrdila pro server Politico, že úřad koná právě na základě Kuciakových zjištění.

O tom, že se o osud dotací na Slovensku OLAF zajímá, informovala média poprvé v březnu. Úřad tehdy zahájil předběžné řízení, během kterého si dělal základní obrázek o situaci. Informace vyhodnotil jako dostatečně závažné, aby teď spustil oficiální vyšetřování „ohledně možného zneužívání evropských fondů pro zemědělství na Slovensku,“ jak pro Politico říká mluvčí instituce.

Jinými slovy: předběžné šetření nerozptýlilo pochybnosti, které ohledně fondů panovaly, a OLAF naopak získal důvodné podezření a celou věcí se naplno začal  zabývat.

sinfin.digital