Nekoncepční rozhodnutí, které ohrozí prosperitu země, hodnotí Sobotkovo podání demise české firmy

ČTK

ekb

Podle Hospodářské komory jsou čeští podnikatelé znepokojeni tím, že po ohlášení demise premiérem Bohuslavem Sobotkou do voleb potrvá nestabilní situace ohrožující prosperitu země. Svaz průmyslu a dopravy rozhodnutí předsedy vlády považuje za nekoncepční a neodpovědné. „Je to jako demonstrativně vyskakovat ze stojícího vlaku,“ tvrdí prezident Asociace malých a středních podniků.

Premiér Sobotka kvůli nejasnostem kolem podnikání ministra financí Andreje Babiše (ANO) podá do konce týdne prezidentovi Miloši Zemanovi demisi celé vlády. Pokud by Babiše pouze odvolal z funkce, šéfovi hnutí ANO by to do voleb umožnilo hrát roli mučedníka, řekl. Podle Babiše by bylo nejlepším řešením, aby vláda dovládla v demisi do řádných voleb. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) označil krok předsedy vlády za jeho právo i zodpovědnost. Hrad zatím Sobotkovo rozhodnutí nekomentuje.

„Pád vlády není dobrou zprávou pro podnikatele z několika důvodů. Vláda se zavázala ke konci svého mandátu vyřešit některé palčivé problémy současného podnikatelského prostředí a podnikatelům alespoň trochu ulevit ze zátěže, kterou jim naložila,“ uvedla Hospodářská komora.

Vláda podá demisi, Sobotka Babiše nedokáže odvolat. „Stal by se mučedníkem,“ říká

sinfin.digital