Další rána pro Uber. Je to přepravní služba a musí žádat o licenci, říká poradce Soudu EU

ČTK

ekb

Boj proti elektronické platformě Uber, která poskytuje alternativní způsob taxislužby, sílí a další tvrdou ránu dostala americká společnost dnes. Podle generálního advokáta Soudu Evropské unie Uber spadá do kategorie přepravních služeb, a je proto možné jí ukládat povinnost opatřit si licence a povolení podle příslušných zákonů zemí, v nichž je aktivní. Soud EU se může, ale nemusí ve svém rozhodování tímto názorem řídit, většinou tak ale činí.

Unijní soud v tiskovém prohlášení uvedl, že „jakkoliv se jedná o novátorský koncept, spadá elektronická platforma Uber do oblasti dopravy“, upravené právem členských států Evropské unie. Uber podle generálního advokáta Macieje Szpunara „nemůže uplatňovat zásadu volného pohybu služeb zaručenou unijním právem pro služby informační společnosti“.

Generální advokát upozornil, že Uber není pouze zprostředkovatelská služba, jako jsou například portály, které zajišťují nákup letenek nebo rezervaci hotelů nebo které vedou onlinový prodej zboží. Tato výsledná služba je totiž na těchto zprostředkovatelích nezávislá.

Sobotkovy sprosťárny? Na Hradě chtěli, aby se sesypal, říká premiérův šéfporadce Špidla

sinfin.digital