Čínský investiční fond krouží kolem koncernu Vítkovice. Zvažuje, že se stane partnerem

ČTK

luš

Investiční fond čínské banky ICBC by mohl vstoupit jako strategický partner do koncernu Vítkovice. ICBC nyní zkoumá, jak na tom firma je. Novinářům to řekl v Pekingu ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). 

Havlíček se sešel s prezidentem banky ICBC I Chuej-manem. „Byl jsem velmi potěšen tím, že banka ICBC podporuje průmyslové firmy v rámci modernizace týkající se přechodu na čtvrtou průmyslovou revoluci,“ řekl Havlíček. S odkazem na to, že ICBC byl dnes předán certifikát, který ji umožní zřídit pobočku v České republice, ministr dodal, že tu je „obrovský prostor pro to, aby se mohla na financování těchto aktivit pro český průmysl podílet“.

Na dotaz novinářů zároveň dodal, že investiční fond ICBC pro střední a východní Evropu jedná o možném vstupu do Vítkovic. „Probíhají zde poměrně významná jednání ohledně koncernu Vítkovice, kde by investiční fond ICBC mohl být strategickým partnerem pro tuto významnou českou společnost,“ řekl Havlíček. V současné době podle něj probíhají jednání o vnitřních poměrech v koncernu. „ICBC zkoumá, jak na tom koncern Vítkovice je a dá se předpokládat, že by mohli vstoupit do Vítkovic jako strategický partner,“ dodal český ministr průmyslu.

Během současné cesty prezidenta Zemana po Číně podle něj bude zmíněn i možný nákup plzeňské strojírenské skupiny Škoda Transportation čínskou společností Railway Rolling Stock Corporation (CRRC). Havlíček očekává, že spolupráce obou firem bude prezentována v polovině července na česko-čínském obchodním fóru na Pražském hradě.

sinfin.digital