Investoři se zbavují zlata. Díky Trumpovi je nejlevnější za devět měsíců

Info.cz

Zlato na světových trzích doplácí na úspěch muže, který ho má natolik rád, že jím zdobí své budovy a obydlí. Od vítězství realitního magnáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách prudce oslabuje. Jeho cena je teď nejnižší za posledních devět měsíců.

Investoři se cenného kovu, které se považuje za přístav v dobách nejistoty, zbavují díky Trumpovým slibům obnovy americké infrastruktury a ekonomiky. Záměr vyhnal do rekordních výšin americké akcie, výrazně posílil dolar a centrální banka zvažuje zvýšení úrokových sazeb.

Když rostou náklady na půjčování, je to pro investory zajímavější než zlato, ze kterého neplynou úroky ani dividendy, připomenula na své webové stránce agentura Bloomberg. „Po Trumpově vítězství v prezidentských volbách se nálada na trzích dramaticky změnila,“ řekl jí šéf firmy Emori Capital Management Tetsu Emori.

Zlato se tak v současnosti prodává zhruba za 1171 dolarů za troyskou unci, což je nejméně od února. Jenom v tomto měsíci na ztratilo 7,6 procenta, což je nejvíce od června 2013.

sinfin.digital